flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Затверджено список присяжних

01 листопада 2019, 11:03

   Під час засідання сесії Пустомитівської районної ради, яке відбулось 18 жовтня 2019 року, депутати ухвалили рішення про затвердження списку присяжних для здійснення судочинства, визначеного процесуальним законодавством, Пустомитівського районного суду  Львівської області.

   До списку увійшли 11 активних представників громадськості, які відповідають визначеним законом вимогам та виявили бажання бути присяжним.

   Згідно із Законом України «Про судоустрій і статус суддів» присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.

   Список присяжних затверджується місцевою радою (у визначених законом випадках – обласною радою) на три роки і переглядається в разі необхідності для заміни осіб, які вибули зі списку, за поданням територіального управління Державної судової адміністрації України.

   Присяжний має статус судді, на нього поширюється гарантії незалежності і недоторканності судді під час виконання обов’язків у суді.

   Законодавство встановлює гарантії присяжним на час виконання обов’язків у суді.

   Присяжні залучаються до розгляду

   цивільних справ окремого провадження (1 професійний суддя та 2 присяжних) про:

   - обмеження, поновлення цивільної дієздатності особи або визнання недієздатною

   - визнання особи безвісно відсутньою чи померлою

   - усиновлення

   - надання особі психіатричної допомоги

   - примусову госпіталізацію особи до протитуберкульозного закладу

   та кримінальних проваджень (2 професійних суддів та 3 присяжних + 2 запасних присяжних) про злочини, за які передбачено довічне позбавлення волі.

   Відбір присяжних для участі у судовій справі здійснює автоматизована система документообігу суду.

   Суд залучає присяжних до здійснення правосуддя на строк не більше одного місяця на рік або на більший строк для закінчення розгляду справи, розпочатої за їхньою участю.

   Присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді) відносяться до суб'єктів декларування та відповідальності за корупційні правопорушення, відповідно, зобов’язані до 1 квітня подавати електронну декларацію на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.