flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про порядок і підстави звернення громадян до суду при реалізації ними виборчих прав

18 жовтня 2014, 14:25
Відповідно до п.6 ч.1 ст. 17 КАС України спори щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.
 
Відповідно до ч.2 ст. 172 КАС України виборець (громадянин, який має право голосу у відповідних виборах або референдумі) може оскаржити рішення, дію чи бездіяльність виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій, якщо таке рішення, дія чи бездіяльність порушує виборчі права або інтереси щодо участі у виборчому процесі чи процесі референдуму його особисто.
 
Особливості провадження у справах, пов’язаних з виборчим процесом, визначені статтями 172-179 КАС України.
 
Сихівському районному суду м.Львова відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України та Закону України «Про вибори народних депутатів Украхни» підсудні наступні категорії справ:
 
1.    про оскарження рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій, що знаходяться на території Сихівського району м.Львова, їх членів щодо порушення виборчих прав та інтересів, які стосуються участі у виборчому процесі, а також щодо результатів виборів (ч.5 ст. 172 КАС України);
 
Відповідно до ст. 172 КАС України, позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п'ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.
 
 Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій,що мали місце до дня голосування, може бути подано до адміністративного суду у п'ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, але не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування; що мали місце у день голосуванняпід час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці –у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.
 
2.    про уточнення списку виборців (ч.2 ст. 173 КАС України)
 
Відповідно до ч.3 ст.40 Закону України «Про вибори народних депутатів України» виборець має право ознайомитися із попереднім списком виборців у приміщенні дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей. Громадянин має право звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей, у тому числі не включення, неправильного включення або виключення із списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.
 
Згідно ч.1 ст. 173 КАС України, право звернутись з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах.
 
Позовна заява про уточнення списку виборців подається до суду без сплати судового збору. Позовна заява може бути подана не пізніше як за два дні до дня голосування.
 
3.    про оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових осіб та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації, що порушують законодавство про вибори та референдум (ч.3 ст. 174 КАС України);
 
Строк подання позовної заяви про оскарження дій бездіяльності засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових осіб та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації, що порушують законодавство про вибори та референдум може бути подано до адміністративного суду у п'ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.
         Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових осіб та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації, що порушують законодавство про вибори та референдум, що мали місце до дня голосування, може бути подано до адміністративного суду у п'ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, але не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування.